Resor till Egypten

Allt om resor till Egypten. Resmål, Sevärdheter och annan turistinformation

Alexandria

alexandria1

Staden grundades vid av Alexander den store år 332 f.Kr., och var Egyptens huvudstad under den ptolmeiska perioden. I hittade man många vackra palats och många känner nog till ett av världens mest kända bibliotek som fanns i . I hamnen tronade , ett av värdens sju underverk. Tyvärr är allt detta nu borta efter en serie stora jordbävningar som ägde rum i början av första årtusendet och den forna staden ligger nu under ytan i hamnen på nutidens . Idag är Egyptens största hamn och cirka 80 % av Egyptens import och export omsätts här.

Kuststräckan från och västerut var tidigare bara öken. Mot slutet av 90-talet blev det här en byggboom och numera finns det milvis med semesteranläggningar hela vägen till el-Alamein. Det finns goda möjligheter för sol, bad och dykning längs denna kust.


Söder om ligger öknen, där man kan besöka beduiner, rida på kameler och uppleva det mycket speciella landskapet.
Klimatet i är varmt och torrt med en årsmedeltemperatur på 21 grader. De varmaste månaderna är juli till september, då temperaturen uppgår till 30 grader.

är beläget i en havsvik vid medelhavet. I den västra delen av viken, där Fartosfyren en gång låg finns idag Qait Bey-fortet.

Qait Bey-fortet

Qait Bey-fortet byggdes på 1400-talet och idag rymmer det sjöfartsmuseet med massor av föremål från Napoleons kamper. Fortet ligger strax öster om det kungliga palatset Ras el-Tin
Qait Bey-fortet är öppet under följande tider:

  • Maj till oktober: varje dag 9-16, samt 17-23
  • Vintertid: varkje dag 9-17.30

Om du promenerar vidare längs strandpromenaden () hittar du moskén Abu el-Abba.

Abu el-Abba

I Abu el-Abba moskén ligger en shejk begravd tillsammans med en del adelsmän från 1700-talet. Kika lite extra på kupolen och minareterna - de är riktigt eleganta.
PS! Kvinnor har enbart tillträde till de bakre delarna av moskén.

Centrum

Centrum av utgörs av området kring , med del lilla torget Maydan Zaghlul i mitten. Här är det mycket livlig och man kan få lite känsla av att vara tillbaka i forntiden.

Taggat som: , , , ,