Resor till Egypten

Allt om resor till Egypten. Resmål, Sevärdheter och annan turistinformation

Bra att veta inför din Egyptenresa

Praktisk information inför din resa till Egypten

Här listar vi en del viktig och till dig som ska resa till Egypten.

: Arlanda – Kairo ca. 4 tim. 45 min.

Bagage: Max ca 20 kg inklusive handbagage. Golfbag kostar 200 kr.

Tidsskillnad: + 1 timme vintertid.


Språk: Arabiska. Många talar och förstår engelska.

: Lokalvaluta = Egyptiska pund. 1 EGP = c:a 1,15 SEK (apr 08). Kan växlas hos Forex och andra växlingskontor. Ta med EGP. Annan gångbar är USD och euro.

: Accepteras allmänt, bäst är Visa och Master Card. Bankautomater finns, och tar du pengar i bankomaten får du ut lokal , oftast till en bra kurs. Använd EJ på okända restauranger eller vid shopping.

: Det är billigt i Egypten, ofta halva priset mot hemma.

Dricks: Lokalguider, chaufförer och bärare väntar sig att få en slant. Egypten har ett drickssystem.

Försäkringar: Vi rekommenderar en heltäckande reseförsäkringar. Kolla först om du har det i din hemförsäkring som oftast är billigast och bäst. Obs! Ta med dig en kopia på ditt försäkringsbevis på resan.
Om du råkar ut för något som du kommer att kräva ersättning för av försäkringsbolaget måste du komma ihåg att begära läkarintyg av behandlande läkare. Sådana intyg är omöjliga att få i efterhand. Det bästa är om intyget är på engelska, men ett läkarintyg på landets språk är bättre än inget alls. Glöm heller inte att spara alla kvitton på kostnader du vill att försäkringsbolaget ska täcka. Samma sak gäller vid ersättning för stöld eller förlust av egendom, polisanmäl och spara anmälan.

Pass/visum: Ditt pass måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum. Egypten kräver visum. Visum fås på flygplatsen i Kairo till en kostnad av 15 US $ (det är bra om du har jämna pengar och det skall vara i USD, ev EUR men ej lokal ). Det behövs inget foto.

Fotografering:I många kulturer upplevs fotandet som en kränkning av folks integritet. Var särskilt försiktig med fotograferandet när du befinner dig ute på landsbygden eller bland ursprungsfolk. Låt inte språkbarriären hindra dig. En gest, ett leende och att peka på kameran är universella koder som förstås av de flesta. Och glöm inte att tacka efteråt.

Vaccinationer: Grundskyddet och vaccin mot hepatit A rekommenderas. Mot turistdiarré rekommenderas Dukoral. Tag kontakt med en vaccinationscentral i god tid före din avresa. Tänk på handhygienen.

El: 220 V, 50 Hz vilket innebär att våra vanliga tvåpoliga Europa-kontakter fungerar utan adapter.

Utrustning/klädsel: Ta gärna med lite varma kläder. Det kan bli kallt på kvällar/nätter beroende på årstid.


Ta seden dit du kommer
Tänk på att du är gäst i landet du besöker. Det är därför viktigt att ta hänsyn till lokala sedvänjor och traditioner. Särskilt försiktig skall du vara i strängt religiösa områden, platser med pågående konflikter samt ekologiskt känsliga miljöer. En bra grundregel är att observera och lära sig av hur lokalbefolkningen gör. Rådfråga gärna din reseledare om du känner dig osäker.
En av tjusningarna med att resa är att det inte är som hemma. Det är viktigt att hålla det här i minnet under resan och att möta det som är annorlunda med ett öppet sinne. En portion tålamod och nyfikenhet är också bra att lägga i ryggsäcken.

Miniapotek:
Till slut vill vi tipsa om lite medicinsk utstyr som kan vara bra att ta med på resan till Egypten

 • Första förband
 • Desinfektionsmedel (t.ex. alcogel eller Xinix)
 • Kirurgtejp och/eller plåster
 • Skavsårstejp/plåster
 • Värktabletter
 • Öronproppar
 • Myggmedel
 • Solskyddskräm
 • Dimor eller Travello (tillfälligt stopp av diarré, receptfritt)
 • Salttabletter (hjälper dig att motverka vätskebrist)
 • Våtservetter eller motsvarande
Taggat som: , , , , , ,