Resor till Egypten

Allt om resor till Egypten. Resmål, Sevärdheter och annan turistinformation

Egyptens Pyramider

Egyptens Pyramider

Även om byggandet av pyramiderna var bara en episod i den långa historien om faraonerna, har denna period gett oss några av de mest imponerande monument som kan beskådas. Förutom de tre jättarna i Giza, kan man räkna mer än 70 pyramider längs Nilen.

Pyramiderna i Giza

Bevakad av den välkända lejon-Sfinxen finns de tre stora pyramiderna i Giza. För över 4000 år sedan blev de mumifierade kropparna till konungarna Cheops, Kefren och Mykerinos begravda inuti dessa stora monument.

Den största, äldsta och finaste av alla tre är Cheops pyramid, helt enkelt kallat “the Great Pyramid”. Det var den högsta struktur i världen fram till slutet av artonhundratalet (145 meter).


Kefrens pyramid, Cheops son och efterträdare, ger däremot ett större första intryck där den står lite högre i tärrengen och med sin kalkstenshatt fortfarande intakt. Den är däremot 4 meter kortare är Cheops pyramid.

Den minsta av de tre, Mykerinos Pyramid, gör upp för sin storlek med dess fina begravningtempel.

Pyramiderna i Dashur

Det fanns ursprungligen 11 pyramider i Dahshur, men det är bara pyramiderna de Bent samt den Röda Pyramid som är intakt idag. Farao Sneferu, far till Khufu och grundare av den 4:e dynastin, byggde Egyptens första riktiga pyramid, Röda Pyramid, här. Det är en lugn plats där du kan njuta av monumentet i fred.

Pyramiderna i Sakkara

Farao Djosers trappstegspyramid, byggd ca 2680 f Kr. är det mest berömda gravmonumentet i området. Pyramiden är byggd i sex avsatser till en höjd av 60 m. Sakkara låg i anslutning till den tidens huvudstad Memfis.