Resor till Egypten

Allt om resor till Egypten. Resmål, Sevärdheter och annan turistinformation

Sharm el Sheikh

Ytterst på Sinaihalvön, som ligger mellan Afrika och Asien, ligger Sharm el-Sheikh. Sharm el-Sheikh är Egyptens badort nummer ett, och ett av Egyptens hetaste resmål.

P9230126
Creative Commons License Foto: mileusna
Sharm el-Sheik är i första hand ett resmål för familjen. För det första är det enkelt att ta sig dit, och för det andra är det mycket enkelt att vara där. Alla barn är välkomna i stort sett överallt. I den mån någon tittar snett på ett stojande barn på en restaurang så är det turisterna, inte personalen. De som väljer att bo på något av de många hotellen längs kusten i Naama Bay eller på någon av de mer avskilda all-inclusive hotellen behöver inte oroa sig för biltrafiken, utan kan lugnt luta sig tillbaka i sin solstol och läsa vidare i boken.


Sharm el-Sheikh är ett av arabländernas mest populära turistställen, men även om du inte är en helt “vanlig” turist som tycker om att ligga på stranden hela dagen så är Sharm el Sheik ett bra ställe att resa till. Dykning är populärt här och Sharm el Sheik är ett av världens finaste ställen att dyka på. Läs mer om dykning i Sharm el Sheik längre ner i artikeln.

Naama Bay

Naama Bay är namnet på den bukt där de flesta hotellen utanför Sharm el Sheikh ligger, det går en strandpromenad mellan platserna. I Naama Bay finns det många olika butiker, restauranger och cafeér. Stränderna är barnvänliga och det är och näst intill bilfritt. När solen sänker sig får Naama Bay ett pulserande nöjesliv, med ett stort utbud av barer och nattklubbar.

Kort historia

För ungefär 40 år sedan var inte Sharm el Sheik mer än en liten fiskarby med ca 100 invånare. När Sinai-halvön var okkuperad av Israel, började Sharm el Sheik att utvecklas som turistort. Israel drog sig ur Sinaiefter att ett fredaavtal hade lsutits mellan länderna. Sedan 80-talet har Egypten fortsatt att utveckla Shar el Sheik där Israelerna slutade, men i en mycket lungnare takt. Sharm el Sheik gick snabbt rrån 100 till 10 000 invånare. Nu har Shar el Sheik allt från Hard Rock Cafe till ett toppmodernt sjukhus.

Vem är det som reser till Sharm el Sheikh?

I själva Sharm el Sheikh är det en mycket internationell miljö. Ryssar, italienare präglar turistmiljön, men det finns även en del araber från grannländerna samt en del engelskmän, amerikaner och skandinaver.

Sharm el Sheikh på kvällstid

Efter solnedgång är det dags för en promenad i alla affärer, som har öppet ganska sent, eller kanske på gå en av all caféer som finns längs huvudvägen som löper parallellt med stranden. De som inte är slitna av en lång dag i solen med sand och bad kanske vill ta en sväng till en av de många hotelldiskoteken som finns.

Dykning i Sharm el Sheikh

Att dyka i egypten och särskilt i Sharm el Sheikh är en riktigt fin upplevelse. Sharm el Sheikh är världsberömd för alla fina dykställen och är ett paradis för en perfekt dyksemester i Röda havet.
Sharm el Sheikh har kort och gott allt: hårda och mjuka koraller, sköldpaddor och delfiner, Mantas och Moray ål, tonfisk, hammerheads, barracudor, rev, pelagiska hajar och mycket mer, bland annat den legendariska vraket av Thistlegorm från andra världskriget.

SS Thistlegorm - Stairs to main deck
Creative Commons License Foto: alfonsator